Diet Dare ♥ Suiker Bannen

Ik ben weer all about the challenges! Onlangs postte ik nog over mijn spending ban die een jaar zal lopen, maar ik ben alweer klaar voor een nieuwe challenge, eentje die te maken heeft met één van mijn goede voornemens: mijn streeflichaam bereiken. Benieuwd wat mijn eerste stappen naar dit doel zijn? Lees snel verder!

Ik heb al tal van diëten geprobeerd, maar zonder veel succes tot nu toe. Eén dieet is me echter altijd bijgebleven vanwege de resultaten die ik toen kreeg. Of dit dieet een naam heeft weet ik niet, want ik leerde het kennen via een vriendin die zelf ook erg goede resultaten ondervond. Het dieet waar ik het over heb is er eentje waarbij je alles wat suiker bevat schrapt.

Disclaimer

Eerst en vooral wil ik even duidelijk maken dat ik weet dat niet iedereen dit een goede aanpak zal vinden en dat ik ook zeker niet wil suggereren dat iemand dit moet doen. Dit is gewoon een manier die voor mij in het verleden gewerkt heeft en die ik graag opnieuw zou willen proberen.

Suiker bannen

Dit gezegd zijnde, verder met de challenge! De uitdaging zal er voor mij uit bestaan om een maand lang suiker uit mijn voeding te bannen.

Zonder het te beseffen eten we allemaal (of toch velen onder ons) te veel suiker. De eerste keer dat ik dit dieet deed, begon ik ingrediëntenlijsten te bekijken. (Light) frisdrankjes, sapjes, tussendoortjes, ontbijtgranen, sausjes, brood, fruit, beschuit, broodbeleg, … You name it, er zitten waarschijnlijk onnodige (toegevoegde) suikers in. Zelfs in items waarvan je niet verwacht dat er suiker in zit, bevatten toegevoegde suikers die we absoluut kunnen missen: Ham, kaas, rijst, pasta, kauwgom, gezoute snacks, kipfilet, saladedressing, … Hard to believe? Check het zelf maar even! Kom op! Doe maar, ga de ingrediëntenlijsten van producten in je (koel)kast maar even bekijken, ik wacht wel even!

Wat je zal merken (of gemerkt hebt) is dat bijna alles suiker bevat. Staat er niet letterlijk ‘suiker’ in de ingrediëntenlijst? Dan staat er vast wel ergens sucrose, sacharose, glucosestroop, fructosestroop of een ander woord dat simpelweg een andere vorm van suiker is en hetzelfde effect op je lichaam heeft.

De regels

Vanaf vandaag ga ik niets meer eten dat suiker bevat. Concreter wil dat zeggen dat ik de ingrediëntenlijsten ga doornemen en producten waarbij suiker in de lijst staat ga laten liggen. Nu kan het natuurlijk wel zijn dat er in de ingrediëntenlijst niets van suiker vernoemd wordt, maar dat er bij de voedingswaarde wel een bepaalde hoeveelheid suiker staat vermeld (bijvoorbeeld bij ongezouten pindanoten). Ik ben geen voedingsdeskundige, maar ik vermoed dat dit natuurlijke suikers zijn. In dit geval laat ik producten met minder dan 5% suiker wel toe.

Ook fruit bevat veel suiker, hoewel het wel als gezonde voeding beschouwd wordt. Toch wordt er ook op fruit een regel geplakt. Fruit dat meer dan 10% suiker bevat is niet toegelaten. Rode appels mogen bijvoorbeeld niet, groene dan weer wel. Op deze manier wil ik zo veel mogelijk suikers bannen want ook al zijn dit natuurlijke suikers, mijn lichaam reageert ook hier op een negatieve manier op.

Verder kies ik ervoor om koolhydraten zoveel mogen te schrappen en enkel volkoren pasta en rijst af en toe toe te laten. De reden hiervoor is omdat witte bloem dezelfde reactie op het lichaam heeft als suiker.  Ook hier geldt de regel dat er geen suiker in de ingrediëntenlijst mag staan en dat het maximaal 5% natuurlijke suikers mag bevatten!

De laatste regel is er eentje die ik nogal vanzelfsprekend vind: geen alcohol. Ook alcohol bevat namelijk (veel) suiker, dus het spreekt voor zich dat ik ook dit een maand lang schrap.

Zo, tijd om eraan te beginnen! Mijn maten en gewicht deel ik op dit moment liever niet. Wel wil ik aan het einde van de rit (of halverwege én aan het einde) een update geven en het resultaat met jullie delen. Laat me dus zeker even weten wat jullie nog meer over dit onderwerp willen lezen de komende maand!

Heb je tips? Ik hoor ze graag!

16 Comments

 1. beautifulday4makeup 11 januari 2016

  Wauw ik denk dat ik dit erg moeilijk zou vinden, hoewel ik al even met hetzelfde idee rond loop
  beautifulday4makeup onlangs geplaatst…Flair Zonnebril: staat hij mij?My Profile

  Beantwoorden
  • Romina 11 januari 2016

   Gewoon doen! Is inderdaad waarschijnlijk niet heel makkelijk. But we can do this!


 2. Mariëlle 11 januari 2016

  De fruir suikers zijn gezonde suikers Maar van alles geldt met mate, ik heb ook geprobeerd suikervrij te gaan, maar ik woon thuis dus ben afhankelijk van dat!
  Mariëlle onlangs geplaatst…Too Faced Melted PeonyMy Profile

  Beantwoorden
  • Romina 11 januari 2016

   Ik weet dat de suikers in fruit gezonde suikers zijn (vermeld ik ook in mijn artikel) , maar ik zeg er ook bij dat mijn lichaam ook op die suikers reageert. En dan voornamelijk op fruit dat veel suiker bevat zoals bananen. Vandaar dat ik dat soort fruit ook tijdelijk schrap. Maar dat is heel persoonlijk, niet iedereen heeft daar last van. En ik woon ook nog thuis, maar mijn ouders weten dat ik dit doe, dus ze houden er rekening mee en anders maak ik voor mezelf iets anders.


 3. Silkeblogs 11 januari 2016

  Wauw, wat een uitdaging! Dit zou mij niet lukken, maar alvast veel succes! Ik ben benieuwd naar de resultaten x
  Silkeblogs onlangs geplaatst…New York Color Color Wheel Mosaic Face PowderMy Profile

  Beantwoorden
  • Romina 11 januari 2016

   Ik ben zelf ook benieuwd Dankjewel!


 4. Jolien Nathalie 11 januari 2016

  Ik heb dit dieet ook gedaan! Niet omdat ik problemen had met mijn gewicht maar voor andere gezondheidsredenen en de resultaten waren echt mooi Ik heb het wel langer gedaan dan een maand, volgens mij 3 of 4 en mijn brein was toen compleet ‘gereboot’ als het ware. Ik verlang helemaal niet meer naar voeding die (veel) suiker bevat wat wel heel fijn is, ook omdat suiker je honger doet krijgen en ik ben een persoon die vaak overeet. Fijn artikel, veel succes meid XxxXx

  Beantwoorden
  • Romina 11 januari 2016

   Eigenlijk zou ik het ook langer willen doen, dus als deze maand goed verloopt, blijf ik het misschien nog even doen Fijn om te lezen dat jou resultaten mooi waren! Ik kan niet wachten en ik hoop inderdaad dat ik erna ook soort van gereboot ben en niet meer zo naar suiker verlang Dankjewel voor je lieve reactie!


 5. Mariebeauty 11 januari 2016

  I am with you girl ! Vanaf morgen begin ik ook terug met het schrappen van de meeste suikers. Het enige is dat ik wel suiker moet eten, want ik heb heel erg vaak een te lage bloedsuiker spiegel. En flauw vallen wil ik het liefst vermijden !
  Mariebeauty onlangs geplaatst…Essence mini sheer lipbalms – 01 baby girl & 03 chubby berryMy Profile

  Beantwoorden
  • Romina 26 januari 2016

   Oh ja tuurlijk. Je moet vooral doen wat voor jezelf past en goed voelt. Wel fijn om te weten dat ik dit niet alleen doe


 6. Saraya 11 januari 2016

  Wauw wat een uitdaging, voor mij zou dit heel moeilijk zijn omdat ik gewoon graag eet hahaha
  Maar ik wens jou alvast veel succes ;), want ik ben er zeker van dat je het kunt!
  X
  Saraya onlangs geplaatst…Kiko Crystal Sheer Lipstick / 410 Flamingo PinkMy Profile

  Beantwoorden
  • Romina 26 januari 2016

   Ik eet ook enorm graag dus het is voor mij ook lastig. Maar ik moet zeggen dat ik na een weekje al een klik had gemaakt waardoor ik het eigenlijk niet meer zo moeilijk vind. Ik mis het ook totaal niet eigenlijk. En trust me, ik verschiet van mezelf dat ik dit kan zeggen. Had dit nooit verwacht Dankjewel voor je lieve reactie!


 7. christina stabourlos 12 januari 2016

  Dat is toevallig! Michael en ik zijn bezig aan een 2 weken challenge zonder suiker en waarschijnlijk zal ik het langer proberen vol te houden!!

  Veel succes

  Beantwoorden
  • Romina 26 januari 2016

   Haha echt toevallig! Hopelijk lukt het om het langer vol te houden Ik merkte na een week eigenlijk al dat ik een knop had omgedraaid en zelfs geen zin meer heb in zoete dingen Jullie ook veel succes nog!


 8. Sara | OohLaBlush 23 januari 2016

  Veel succes met deze uitdaging!

  Beantwoorden
  • Romina 26 januari 2016

   Dankjewel! Loopt goed tot nu toe!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge