Faux fur kussentjes onder €5 in 3 makkelijke stappen

Zoals jullie ondertussen wellicht weten, ben ik in april gaan samenwonen met mijn vriend. Voor de eerste keer samenwonen heeft helaas een hoog prijskaartje. En onze – soms iets duurdere – smaak helpt daar niet echt bij. Daarom ging ik voor onze kussentje voor een iets goedkoper alternatief en schakelde ik mama in voor een DIY projectje. Benieuwd hoe je makkelijk zelf faux fur kussentjes kan maken voor minder dan €5? Ik laat het jullie zien!

.

Benodigdheden

  1. Een kussen of vulling: Ik kocht goedkope kussentjes in de action voor nog geen euro, die ik openknipte om het vulsel te gebruiken. Met 1 kussen kon ik 2 nieuwe kussentjes maken.
  2. Stof naar keuze: Ik ging voor 2 verschillende stofjes voor de voor- en achterkant van mijn kussentjes. Allereerst een goedkope, witte, zachte kussensloop uit de action als achterkant. Hiervoor betaalde ik ongeveer 1 en hieruit kon ik 2 achterkanten voor mijn kussentjes knippen. De voorkant van mijn nieuwe kussentjes werden een nep schapenvelletje van ikea voor €10 waar ik 3 voorkanten uit kon halen.
  3. Optioneel: Een krukje/stoel waar je kussentje op zal komen en een rekker om je kussentjes errond vast te maken. De kussentjes die ik maakte zijn bedoeld voor op onze krukjes die op het terras staan. Omdat ze buiten staan vond ik het wel handig dat ze met een rekker vast gemaakt konden worden rond de onderkant van de krukjes.

.

Stap 1: Stofjes uitknippen en samenspelden

De eerste stap is een makkelijke: De stofjes die je als voor- en achterkant wil gebruiken in de gewenste vorm en maat knippen. Om dit te vergemakkelijken kan je, zoals wij deden, de vorm eerst uittekenen op de stofjes. Doe dit aan de achterkant, zo zie je hier later niets meer van. Zoals ik zei koos ik voor 2 verschillende stofjes: een nep schapenvelletje als bovenkant en een zachte witte stof als onderkant. Wij gingen voor cirkels.

Zodra de stofjes op maat en vorm geknipt zijn leg je ze met de goede kant tegen elkaar en speld je ze rondomrond samen. Dit zal de volgende stap vergemakkelijken. Je kussentjes zitten op die manier dus binnenstebuiten en zo zorg je ervoor dat je geen lelijke naden krijgt bij het eindresultaat.

.

Stap 2: De stofjes aan mekaar naaien

Ik heb het geluk een handige mama te hebben die dit voor mij heeft gedaan met de naaimachine, maar mocht je geen naaimachine hebben of er niet mee overweg kunnen, kan je dit ook perfect met de hand naaien. Je zal dan wel ietsje langer bezig zijn, maar hey, je moet er iets voor over hebben he!

Let op: Laat bij het dichtnaaien van de kussentjes zo’n 10 centimeter open. Herinner je dat de kussentjes binnenstebuiten zitten, we willen ze dus nog kunnen omkeren!

Optioneel tijdens deze stap is om de rekker alvast tussen de stofjes te naaien. Zo zit ook deze ineens goed vast. Meet hiervoor de rekkers eerst goed af afhankelijk van de stoel of kruk waarvoor je ze wil gebruiken, zodat ze mooi aansluiten en de kussentjes stevig vastmaken. Leg ze dan tussen de 2stofjes voordat je rondomrond begint te naaien.

.

Stap 3: Kussentjes omkeren, vullen en afwerken

We zijn al meteen aanbeland bij de laatste kleine stapjes. Je kussentjes zitten op dit moment nog steeds binnenstebuiten, tijd om ze om te keren dus. Als het goed is liet je in de vorige stap een stukje open. Langs hier kan je het kussentje nu makkelijk weer omkeren zodat de juiste kant zichtbaar wordt.

Vervolgens gebruiken we ditzelfde gat om het kussen te vullen. Ik kocht goedkope kussentjes zonder kussensloop in de action voor ongeveer een euro die ik openknipte. Het vulsel hiervan gebruikte ik voor mijn nieuwe kussentjes. Vul ze op zo veel of zo weinig je zelf wil.

Tijd voor de afwerking nu: het gat sluiten. Dit heb ik gewoon met de hand even dichtgenaaid omdat je met de hand de naad het best kan verbergen door de juiste naaitechniek te gebruiken. Ik ben zelf niet de heldin om deze techniek uit te leggen, maar eigenlijk pas je de meest simpele steek toe, namelijk de overcast stitch. Even googlen zal je wijzer maken dan mijn uitleg! 🙈

Voor deze 3 kussentjes gaf ik uiteindelijk €14 uit, waarna ik nog een heleboel stof en vulsel over had. €14 en een uurtje werk met als einderesultaat unieke, handgemaakte, faux fur kussentjes voor nog geen €5 per stuk! Win!

Wat vind jij van deze kussentjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge